woensdag 7 augustus 2013

Een paspop maken...(1)

Ik heb twee paspoppen!!!
De eerste een verstelbare heb ik ergens eind '80-tiger jaren (dat is wel weer heel erg lang geleden) voor mijn verjaardag gekregen , toen bleek dat naaien een serieus hobby aan het worden was en een van de meest frustrerende dingen als je kleren voor jezelf maakt is het afpassen!!! Daar heb je dus een pop voor nodig. Dit, vooropgesteld dat je maten in een paspop passen. Nou viel dat bij mij altijd wel mee. Nadat ik ooit in een grijs verleden 20 kilo ben afgevallen paste ik jarenlang in een mix van maat 38/40/42. Een beetje afhankelijk van of het een model van de Knip was of de Burda.... of Italiaans of Frans dan valt het allemaal nog kleiner uit.
Met een verstelbare paspop kon ik dus jarenlang prima uit de voeten.

Maar zoals dat gaat, de pop slijt en de pootjes schoven regelmatig een verschillende kant uit waardoor hij omviel en er ging een veer kapot waardoor ik de heupwijdte niet meer goed kon instellen. Afijn er moest een nieuwe pop komen (mijn tweede), en ik vond dat ik wel een pop op maat verdiend had. Ik maak tenslotte erg veel voor mezelf, op dit moment koop ik nagenoeg niets meer en maak alles zelf... dus dan is het wel de moeite waard. 8 jaar geleden heb ik een paspop op maat laten maken. Super, heb er erg veel plezier van gehad en heel veel mee gewerkt. Het was absoluut de moeite waard en ik heb er ook nooit spijt van gehad.
Door omstandigheden ben ik onlangs toch weer wat afgevallen en het lijkt erop dat het er ook niet meer aankomt, trouwens dat wil ik ook wel graag zo houden!!! Met name als ik kleren maak die het figuur tonen is het vervelend dat mijn oude pop niet meer past.  Maar om nu weer een nieuwe paspop te laten maken vond ik wel wat prijzig. Op Sancho zag ik een topic van dames die zelf een paspop hadden gemaakt (van ducktape) en ook bij Threads kun je links vinden hoe zelf een paspop te maken.

Met deze ervaringen in het achterhoofd ben ik aan de slag gegaan.

* Duck tape was geen optie, van de Sancho dames begreep ik dat je spelden erop kapot gaan dus dat viel af. Papiertape wilde ik gebruiken.
In Rotterdam bij Harolds (fantastische zaak verf, kleurpotloden, tekenpapier, etc. etc. ) kocht ik papiertape. Twee rollen want je weet maar nooit..

Van te voren stroken op circa 35 tot 40 cm. lengte afscheuren is ook erg handig.


* Van de Sancho dames begreep ik ook dat van tevoren bedenken hoe je de pop gaat neerzetten ook wel handig zou zijn. Ik had natuurlijk het voordeel dat ik al een pop had waar ik op zich in gebruik erg tevreden over was dus die kon als voorbeeld fungeren. Ik heb dus een zelfde soort voet laten maken bij een lokale smid hier in de buurt. Kost wel wat (€60,-, slik) maar dan heb je ook een degelijke voet....


* Mijn man zou me gaan afplakken!!! En gisteren was het dan zover.
- denk erom om goed zittende lingerie aan te trekken. (De BH-sluiting heb ik op mijn rug afgeplakt zodat je het niet per ongeluk kapotknipt) en een t-shirt dat het liefst ook mouwtjes heeft en een hoge hals, anders huishoudfolie gebruiken om rond de hals te leggen waar je overheen kunt plakken. (Een vuilniszak zie je ook soms voorbijkomen om overheen te plakken maar dat leek mij met de huidige temperaturen niet erg fijn dus ik had nog een oud lang t-shirt liggen wat verknipt kon worden en daar hebben we overheen geplakt.)* 4 tot 5 lagen papiertape opplakken,(1,5 uur staan, killing)  als de buitenkant goed droog is aan de achterkant openknippen (zet eerst een aantal horizontale strepen waar je gaat knippen dan kun je de rug weer mooi dichtleggen) dan weer dichtplakken en verder van binnenuit drogen met de föhn.


* en dan vullen, we vullen met expansie-mousse, PUR mag hier in Frankrijk niet meer gebruikt worden, het is nl. giftig..... dus. Leve Europa..
We hadden laatst een fles gekocht en dachten daar ruimschoots voldoende aan te hebben. Ha ha niet dus....
Donderdag doen we boodschappen en dan gaan we nieuwe voorraad halen zodat we verder kunnen, so far, so good.
wordt vervolgd.... paspop deel 2

paspop deel 3

paspop deel 4

en dan nog de aankleding

3 opmerkingen:

 1. Wat super dit!!!
  Ik zat ook te denken om er een te maken maar ik dacht dus aan duck tape. Maar het is dus maar goed dat ik dit bericht van je maar nog eens goed heb gelezen! Op een filmpje had ik gezien dat mensen hem ook wel eens met kranten vullen maar jou optie lijkt me veel beter!
  In berichten hierna zag ik dat je de pop een mooie laag hebt gegeven met stof... hoe heb je dat er uiteindelijk aan vast gemaakt? Hoe heb je dat aangepakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo.
  Wat n geweldig idee!
  Maar waar vind t vervolg?
  mvg Willeke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Willeke, ik heb in augustus 2013 mijn paspop afgemaakt en er ook in dezelfde maand nog 3 berichten over geplaatst. Als je in de maand augustus van mijn blog zoekt zul je ze vinden....

   Verwijderen