dinsdag 20 augustus 2013

een giletje... (deel 1)

Nee ik ben geen l vergeten.. Ik ben bezig met een gilet of vestje zo je wilt..

Ik had begin mei toen ik aan het blokken was voor mijn kleermakers-examen mezelf getrakteerd op een uurtje winkelen bij Schroder in Rotterdam. GEVAARLIJK. Want ze hebben daar MOOIE stoffen en ze zijn ook niet echt goedkoop. Maar soms mag ik van mezelf. Ik vind het erg leuk om lapjes voor weinig geld te kopen, maar kan aan de andere kant ook veel waardering opbrengen voor mooie rollen stoffen van topkwaliteit die je over het algemeen toch alleen maar in de stoffenwinkels vindt en zelden (uitzonderingen nagelaten) op de stoffenbeurzen en - markten.

Afijn daar heb ik dus drie lappen/lapjes stof gekocht. Met een daarvan (0,75 cm) ben ik vandaag aan de slag gegaan.
Het doel is dus een gilet. De stof die ik hiervoor wil gebruiken is een jacquard geweven stof met een bloemetjes print.

In mijn voorraad vond ik nog een lap Dupion zijde die ik als voering kan gebruiken en in de - door mij geërfde - knopendoos - van mijn schoonmoeder vond ik deze prachtige oude knopen. 5 nog wel!!! Daar red ik het wel mee.

Hier de binnenkant van de stof, je ziet hier duidelijk de jacquard weving.

 
Ik wilde graag een model zoals hieronder alleen dan passen (deze zit te krap) en met een echte knoopsluiting.Ik ben begonnen met het maken van een proefmodel. Met deze stof wil ik geen fouten maken..Een neep in de halsrand...
Geknipt.


So far so good...


2 opmerkingen:

  1. Leuk hoor, dure stoffen vind ik ook mooi. Ik ben van plan een jurk te maken van wat betere stof, dan ga ik eerst de patroondelen maar tekenen en kijken hoeveel stof ik exact nodig heb, in plaats van maar op goed geluk 2,5 m te kopen (en dat is dan meestal veel te veel).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij dure stoffen loont het ook om precies te meten hoeveel je nodig hebt....

    BeantwoordenVerwijderen