zaterdag 19 januari 2013

Trenchcoat, het vervolg..geen weg meer terug. (2)


Eindelijk weer eens verder met mijn trenchcoat
Een aantal knopen zijn doorgehakt:
Het model, het wordt een patroon van Marfy. Een klassiek trenchcoat model.


Degenen die wel eens  met een Marfy patroon gewerkt hebben weten dat een dergelijk patroon geleverd word zonder een enkele naaibeschrijving. Je krijgt niet eens een lijst met patroondelen meegeleverd (ik heb 18 verschillende patroondelen geteld) en je moet je dus zelf een voorstelling maken van hoe een en ander in elkaar zit.
Voor ervaren naaisters, moeder help!!
De Marfy 1038 dus, met een aantal aanpassingen. Zoals een split middenachter, de kraag iets steviger zodat hij overeind blijft staan en in plaats van opgestikte zakken met een klep, een klassieke zak met schuin geplaatste klepstrook.
Deze wijzigingen heb ik in het patroon doorgevoerd. Daarnaast nog een aantal minimale aanpassingen ivm de maat. Zoals de lengte van de jas en de mouwen en iets meer gering onderaan de panden.

Versteviging en tussenvoering. In overleg met de naaidocente heb ik ervoor gekozen om de buitenstof helemaal te verstevigen met een plakbare geweven versteviging van Permess.


Ik heb geaarzeld over een tussenvoering maar heb uiteindelijk besloten dat ik dat niet ga doen. Een tussenvoering is nodig om een wind- en regendichte jas te krijgen. Maar ik zal niet gauw in weer en wind op de fiets erop uitgaan dus dat is in dit geval niet nodig. Ik denk dat de coating voor mij voldoende regen tegenhoudt. 
Of ik de voering ook helemaal ga verstevigen weet ik nog niet. Ik ga een relatief dun katoentje gebruiken als voering en dit lijkt me wat meer body toe te voegen. (Heb dit de laatste keren bij de herenoverhemden bij de onderkraag en -manchet ook gedaan en vond het resultaat wel mooi, de stof voelt er wat zachter door aan.)


De stof is geknipt!!! Wat een klus was dat. De stof is namelijk een geprinte katoen (van fabfab, outdoor dots ook wel stoffen.net). Geprint dus en niet geweven en het geval wil dat de print niet recht op de stof staat. Dus ik moest alles enkel knippen op m'n knieën want ik was niet in de buurt van m'n kniptafel!!! Zo heeft alles z'n prijs (printen is veel goedkoper dan weven). Daar kwam bij dat de spelden een gaatje maken in de stof dus alles moest geplakt. En als ik straks ga naaien moet alles dus in een keer goed!!Ook kwam ik tot de ontdekking dat ik een fout gemaakt heb in de berekening van de hoeveelheid voering die ik nodig heb, ik heb 2 m. besteld maar heb 2,5 nodig!!!! Hopelijk kan ik het nog krijgen, heb het gisteren bij besteld.
alles enkel knippen
restjes

alles met plakband vastplakken
2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke uitdaging! Op de opleiding bij ons wordt de Marfy gebruikt als voorbeeld om zelf patronen te tekenen, dus ik weet enigszins welke uitdaging je aan gaat... Maar zo te lezen komt dit wel goed! Succes! Ik volg je, laat je het vervolg weten?

    BeantwoordenVerwijderen