zondag 21 oktober 2012

Jurk à la Mary Quant

Wat vliegt de tijd, heb weinig tijd om te naaien maar het is me toch gelukt om tussendoor nog een jurkje af te krijgen. Ik moest daarvoor wel wat hindernissen nemen maar ook daar leer je weer van..
Het model van het jurkje is vrij eenvoudig. (Volgens mijn man à la Mary Quant). Een slank recht jurkje tot net op de knie met raglanmouwen een verticale deelnaad links van het midden in het voorpand en een zichtbaar ingezette metalen rits middenachter. Ik heb het zelf getekend.

Een paar zaken moest ik oplossen:

Allereerst de rits.

Ik had wel een deelbare metalen rits in huis maar geen niet-deelbare. Ritsen inkorten lukt me wel maar ik had eigenlijk geen idee hoe je van een deelbare naar een niet-deelbare gaat. Dus de hulp van www.sancho.nl  ingeroepen en binnen no-time had ik een aantal opties bij de  hand. Eén daarvan heb ik uitgevoerd en ik moet zeggen ik ben tevreden over het resultaat.

Links de ritsen die ik in huis had. rechts eerst de stopper van de witte rits afhalen en op de goed lengte in de zwarte rits monteren. Opletten dat je de pootjes van de stopper niet molt.
De pootjes van de stopper moeten helemaal door de rits over de tandjes heen bevestigd worden. Hier heb je een hamer bij nodig, wel met beleid gebruiken en niet zomaar meppen!!  En dan kan je de rits afknippen en vervolgens voorzichtig de tandjes van het   

lintje afplukken. Een priem is hier een handig hulpmiddel bij.
De lintjes afknippen en een beetje Fray-check op de uiteinden van de lintjes, laten drogen et viola een niet-deelbare metalen rits van 30 cm.


Vervolgens het inzetten van de rits.

In al mijn boeken kan ik van alles vinden over het inzetten van ritsen, blind, in de zijnaad, middenvoor, broekritsen, deelbare ritsen inzetten etc etc maar geen zichtbaar ingezette rits. Achteraf weet ik is het niet zo ingewikkeld, maar dat kennen we dat is vaker zo niet waar...
Wat je in feite moet doen is een halve paspel opening maken met als complicatie dat de middenachternaad eindigt aan een korte kant van de paspelopening. Na lang zoeken heb ik een handleiding gevonden bij Threads en die heb ik aangepast uitgevoerd.

Het cruciale van deze rits bij deze jurk is welk beleg kies je om de ritsopening mee af te werken. Het materiaal waar ik de jurk van wil maken is nl. een stevige katoenen tricot met veel stretch. Volgens Threads moest ik organza gebruiken maar ik dacht - eigenwijs als ik ben - dat is veel te dun en teer en past niet etc. 
Dus ik koos voor een beleg van hetzelfde materiaal als de jurk. Dat werd dus echt veel te dik.

Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk heb ik een stukje organza gebruikt en het werkt prima!! Het loon van mijn eigenwijsheid was wel dat ik de rits er drie keer in heb moeten zetten. De eerste keer met een volledig beleg van het materiaal van de jurk (foto links), de 

tweede keer had ik het beleg ingekort tot 5 cm boven het einde, maar dat zag je heel goed (sorry geen foto gemaakt) en 
uiteindelijk met een beleg van organza (foto links).    
 Zoals je ziet zit de rits niet helemaal perfect, maar zo heb ik het maar gelaten.Afwerking aan de hals luistert ook altijd weer heel nauw vind ik evenals het "uitdunnen" van de halsrand. 
Ik begrijp niet dat in de Bruda's en Knip's van deze wereld het uitdunnen nog steeds wordt gedaan middels het maken van inknipjes, zeg maar kleine driehoekjes uitknippen tot op de naad en dan het beleg keren!! Je blijft dat aan de goede kant altijd zien. 


Het kan echt mooier. Als je alleen schuin inknipt tot de naad (het beleg de ene kant op en het patroondeel de andere kant op) dan krijg je echt een veel mooiere ronding. 
Afijn de jurk is nu bijna af, nog manchetten aan de mouw maken.


Met alle hindernissen is het misschien geen topstuk maar ik kan hem wel dragen denk ik en ik heb weer een hoop geleerd. 


  

7 opmerkingen:

 1. Fraai gemaakt, je rits is goed gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wist niet dat je man zoveel verstand van mode heeft ;)
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je, ik ook niet, heb hem er eigenlijk nooit op kunnen betrappen!!!!

   Verwijderen
 3. super leuke jurk! elegant stoer mooi gemaakt! Mag ik vragen welk patroon dit is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het compliment!!Ik heb een patroon van een rechte getailleerde jurk genomen, daar heb ik de mouwen van omgebouwd tot raglanmouwen en een verticale naad in getekend. Deze jurk had middenachter een blinde rits en die heb ik vervangen door deze rits. De hals moest ik later nog wel behoorlijk innemen en eigenlijk vind ik hem nog 2 a. 3 cm te ruim....(Als je een patroon heb van een mooi slank passend T-shirt en je verlengt dat dan ben je al een flink stuk op dreef)

   Verwijderen
 4. Knap hoor!! En wat heb je een hoop garen op de achtergrond staan ;-)

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen