vrijdag 7 september 2012

Het maken van een overhemd

Ik heb er al een aantal gemaakt en ik vind dat ze er steeds professioneler uit gaan zien.
1. Stof voorkrimpen, ik was katoen op 40 graden voor.

2. Strijk de stof mooi glad.
3. Knip de patroondelen heel precies en secuur.
4. Als versteviging voor kraag, staander en manchetten gebruik ik "tubernaige" (ik geloof dat het ook wel "decofile" genoemd wordt) werkt heel prettig. Houdt rekening met het feit dat het patroondeel een paar mm. lijkt te krimpen als je deze stevige versteviging erop plakt!!
5. Ik check graag ook nog de volgende tutorials
voor de schouderpas  deze link
voor de kraag ga ik naar de blog mamasha en voor de hulpstiksels ga ik naar de blog van spiegelstiksels
6. Voor de zij- en mouwnaden heb ik zelf een aantal foto's gemaakt die illustreren hoe ik het doe, ik heb geen industriemachine dus ik moet me behelpen met mijn Lewenstein (wat overigens prima gaat). Ik wil in mijn heren-overhemden een zij- en mouwnaad die een dubbel stiksel laat zien aan de binnen en aan de buitenkant en een naad die zo dun mogelijk is en niet veel breder dan 1 cm. . Het is bijna de laatste stap in het proces, de mouwen zitten al aan de schouderpassen vast en ik stik de zij- en de mouwnaad in een keer achterelkaar. Zo doe ik het:

                                                         stap 1:


Links is het voorpand het ligt met de goede kant naar boven, strijk de naad naar de verkeerde kant om, rechts is het achterpand, ook met de goede kant naar boven, strijk hiervan de naad naar de goede kant toe om.  (gebruik voor het omstrijken van de naden de tip van spiegelstiksel en maak een stiksel op 1 cm. van de rand, het omstrijken gaat dan zoveel gemakkelijker(na het strijken niet vergeten weer te verwijderen!!!))        
  stap 2:
  Haak het voor- en het zijpand bij de naden in elkaar en speld           
  vast.
 stap 3 :
 Stik de linkerkant van de naad een paar mm van de rand af .

 en tenslotte stap 4: stik op een voetje breed (of de aftand die je  
 mooi vindt) de naad nogmaals door. 


Op deze manier heb je  4 stoflagen op elkaar in de naden en zijn de naden mooi plat.
(Je moet bij stap 3 en 4 onderaan bij de mouw beginnen, dat betekent dat je de mouw helemaal moet opstropen om er bij te kunnen. Je duikt er als het ware helemaal in. )

2 opmerkingen:

  1. Ik heb een supersite voor je van een professionele overhemdennaaister, met talloze tips, o.a. ook voor zulke naden: http://off-the-cuff-style.blogspot.com.es/ Wel in het Engels. Ik heb een heel lijstje met onderwerpen van haar waar ik nog over wil bloggen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt, maar zoals je kunt zien in mijn lijstje volg ik haar al...

      Verwijderen