woensdag 8 januari 2014

Tailleurs, colbertjes of jasjes

Wat vliegt de tijd, een nieuw cursusjaar en we zijn ook al flink op dreef eigenlijk al  halverwege zeg maar.
Het  draait dit jaar vooral om colbertjes en jasjes. In zo'n jasje komen pasvorm en veel naaitechnieken bij elkaar.

Boeken die ik inmiddels heb aangeschaft over dit onderwerp:

Tailoring, The classic guide to sewing the perfect jacket, een uitgave van Creatice Publishing International (circa $ 20,-), een erg informatief boek met duidelijke foto's en tekst (Engels).

Vintage couture tailoring van Thomas von Nordheim een uitermate grondig en gedetailleerd boek ook in het Engels. (ook ca. $ 20,-)

Couture Sewing, Tailoring Techniques, van Claire Shaeffer. (ook ca $20,-)

Ik ben begonnen met het maken van pasmodellen van een klassiek colbertje voor een drietal vriendinnen en studiemaatjes. Erg fijn, een paspop daar kun je natuurlijk ook mee werken maar "echte mensen" is toch prettiger, bovendien ook nog een verplicht onderdeel voor het examen. (maak een driedelige combinatie voor een echte klant, met foto's van de toile's/pascorrecties en foto's van het eindproduct)
Dus eerst uitgebreid maten nemen, met het liefst bij elke pasbeurt dezelfde lingerie!!!

Vervolgens het patronen tekenen (maatwerk), voor de eerste dame een broek (skinny) een colbertje en een gilet. Hieronder de eerste foto's van de broek en het jasje na de eerste en de tweede pasbeurt.


Zo kan dat er uit zien.




De broek:
Dit was de eerste pas. De voorkant van de broek zat nog wel redelijk, zie foto hieronder maar aan de achterkant was hij veel te ruim.

Aanpassingen:
- Innemen van de kruisnaad, vanaf het kruis tot de achterpas
- Horizontaal innemen/afspelden bij de achterpas
- de lengte van de pijpen afspelden
- het achterbeen alleen aan de zijnaad innemen

 Na het afspelden zag de broek er aan de achterkant zo uit.

Omdat de klant een skinny-broek wilde heb ik ook nog aan de achterkant onder de billen een fish-eye van 2,5 cm. uitgenomen, hopelijk verdwijnt daarmee wat van het "teveel" aan stof onder de billen. Iets ruimte moet er natuurlijk aan het achterbeen wel blijven anders kun je er niet in lopen en alleen maar staan!!














De voorkant van de broek niets aan gedaan, hij valt mooi glad.


Van deze pasbroek heb ik nu een proefmodel gemaakt om te beoordelen of dit is wat de klant wil. Volgende week zal blijken of dit proefmodel geschikt is.


 Het jasje

Het jasje links de eerste pas, rechts na het verwerken van de wijzigingen. Ziet er al een stuk beter uit!!















Wat ik leer is zien waar je wat moet wegnemen, verplaatsen, inhouden of uitlaten, ik kom er tijdens de opleiding steeds meer achter (wellicht voor velen een open deur) dat het bij maatkleding gaat om naaitechnieken èn pasvorm. Het ene kan niet zonder de ander. En dan heb ik het nog niet over de juiste stofkeuze en het juiste model.

Inmiddels heeft de klant stof gekocht en ben ik bezig met het jasje.

De stof is dupion zijde, omdat ik de zijde niet wilde plakken heb ik alle patroondelen van het jasje met een tussenvoering van zijden organza voorzien!!!


Afijn wordt vervolgd, volgende week is de volgende passessie.

4 opmerkingen:

  1. Leuk! Heel herkenbaar, ben ik ook mee bezig op de modevakschool... Tis soms wel veel werk, maar het resultaat mag er dan ook zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk he! Ook ik heb net een colbertje af (voor mezelf) en ben bezig aan een compleet mantelpak voor mijn eerste klant en pasdame op het coupeuse examen. Mag bij jullie een colbert geplakt worden? Bij ons absoluut niet, dus bij wollen stoffen paardehaar en bij dunne stoffen inderdaad zijde organza. En dan pikeren maar......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij moeten alle variaties gedaan hebben, dus lamineren, pikeren en ook tussenvoering.. Dunne zijde kun je bijvoorbeeld ook niet pikeren..

      Verwijderen
  3. Hoi Joza
    Ik zou zeggen, oefen nog maar even lekker ;D, ik heb nog 8 kilo te gaan!

    groetjes Bertien

    BeantwoordenVerwijderen