dinsdag 5 maart 2013

Lijst met gouden tips die voor mij echt werken!!!

Hier een (hopelijk altijd maar langer wordende) lijst met gouden tips die echt werken voor mij:

Draad en het oog van de naald.

Ik ben een beetje kippig en worstel af en toe met de draad en het oog van de naald van mijn naaimachine. Een wit papiertje achter de naald, helpt enorm, daardoor zie je alles veel beter en is het draadinsteken geen kwelling meer.


Werken met kleurcodering.

Geef elke passessie een andere kleurcodering, bijvoorbeeld, de toile blauw, de 1e pas rood, de 2de groen en  (indien nog nodig) de 3de paars. Doe dit consequent dan raak je nooit meer in de war.(deze komt uit Threads)

Recht stikken.

Gebruik voor het precies doorstikken langs/op een naad het blindzoomvoetje, je kunt de afstand van het voetje instellen samen met de positie van je naald kun je mooi enkel, dubbel of zelfs driedubbel doorstikken. Kijk bij het stikken niet naar de naald maar naar het voetje en geleid dat rustig zonder trekken langs de stof. (vergeet als je klaar bent niet nog een keer de strijkbout over beide zijden van het stiksel te halen!!).


Een papiertje ertussen.

Ik heb altijd een paar strookjes patroonpapier of "stik en trek" bij de naaimachine liggen, als je met dunne stof bezig bent of bij hoeken waar je op het uiteinde van een werkstuk moet werken schuif ik een stukje papier onder mijn werk dan naait de machine rustig door en je voorkomt dat je werk vast komt te zitten of zoals ze in het Engels zeggen verdwijnt in "dog feet hell"!!


Voor mooie rondingen maar ook bij lange figuurnaden.

Gebruik een mal!! Maak van de ronding/figuurnaad van stevig karton een mal en leg deze op het werk en stik erlangs, geeft een mooi resultaat. Ook het verkleinen van de steeklengte (bij rondingen) zorgt voor een mooier resultaat bovendien verkleint het de kans op "uit de bocht vliegen".


Handig bij het naaien van knoopsgaten.

Als je een knoopsgat wil naaien (machinaal) en je hebt de plaatsen goed aangegeven met spelden of met krijt zet dan de naald van de naaimachine eerst op de plaats waar je moet beginnen te naaien voordat je het voetje laat zakken.  Je kunt de plaats waar je begint dan namelijk nog veel beter zien...

Het stikken van kruispunten

Bijvoorbeeld wanneer de zijnaad en de mouwnaad op elkaar aan sluiten dan wil je dat dit kruispunt er strak uitziet. Speldt de naden precies op elkaar en stik eerst alleen het kruispunt (eventueel met een iets grotere steek), is het dan niet perfect en moet je het uithalen hoef je alleen een kort stukje uit te halen. Zit het kruispunt goed kun je de hele naad in een keer naaien zonder dit stiksel uit te halen.

Stabiliseren

Bedenk nadat je de patroondelen geknipt hebt en voordat je gaat naaien welke delen je wilt stabiliseren. Als regel geldt dat in ieder geval alle schuin van draad geknipte naden gestabiliseerd moeten worden om onnodig oprekken te voorkomen. Armsgaten, halsrondingen/V-lijnen, zakingangen. Dit verstevigen kun je met naadband of plakdoek doen, ook kun je hiervoor  stroken pitjeskatoen gebruiken. Deze stroken worden schuin van draad geknipt  (ongeveer 2 cm. breed) en in vorm geperst zodat ze op de ronding kunnen worden gestikt. Stik ze net naast de naadlijn glad op de patroondelen vast. Daarnaast zul je wellicht ook alle belegdelen nog willen stabiliseren, afhankelijk van het precieze model.


Knopen op een steeltje

Als je knopen aanzet is het het mooiste als ze niet strak tegen het werk aan worden gezet maar "op een steeltje" zoals dat heet. Ik heb hier altijd een vreselijke hekel aan, ik gebruik ervoor een lucifer die ik tussen het werk en de knoop leg en naai zo over de knoop en het luciferstokje heen de knoop aan. Dit is altijd erg onhandig en een gehannes. Wat zag ik vandaag: doe het andersom, de lucifer bovenop de knoop en als de knoop zit trek je de lucifer onder het garen vandaan schuift de knoop naar het uiteinden van het garen en draai het garen een aantal keren om het garen onder de knoop zodat je het steeltje vormt.
In plaats van een lucifer kun je ook een haaknaald van de goede dikte gebruiken.
Als je ook nog een dubbele draad die je dubbel door de naald steekt (je hebt dan 4 draden) gebruikt dan gaat het nog sneller!!!!

Boventransportvoet

Als je geen Pfaff of Gritzner naaimachine hebt dan heeft jouw naaimachine geen ingebouwd boventransport. Dat is een voetje dat ervoor zorgt dat de stof (ongeacht hoe dik of dun) gelijkmatig door de machine geleid wordt. Vooral bij stretchstof erg fijn.
Dus als je bijv. met jersey bezig bent dan wordt je werk gelijkmatig doorgevoerd en krijg je geen golven of valse rimpels etc.
Een universeel boventransportvoetje kost ca. € 20,-. Een echte aanrader, je werk wordt er mooier van.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten