Je knipt de patroondelen in rechthoeken uit met een minimale naadtoeslag van 3 cm.
Dan worden alle rondingen met (doodgeperste) bandjes gefixeerd zodat er niets uitrekt bij de schuin van draad delen waar je geen (ongewilde) rek wilt. Zoals, de halsrand en de armsgaten en de schoudernaad.
Voor de zoom worden van organza schuin van draad stroken van 5 cm. breed geknipt, deze worden in het pand met een flanelsteek tegen de zoomrand genaaid.
Het voorpand wordt met een strook organza verstevigd ook tbv de knoopsgaten, de voorrand wordt met een recht naadbandje gefixeerd.
De figuur/coupenaden worden ingeperst, als de stof dat toelaat en anders worden de figuurnaden gestikt.
De coupenaden worden ingetekend op organza. |
De coupenaden ingeperst. |
Na het fixeren en inpersen wordt de voering geknipt. Deze krijgt overal een naadtoeslag van 3 cm.
De voering wordt in elkaar geregen en op de diverse patroondelen vast geregen (straks gequilt).
Vervolgens heb ik het lijfje helemaal in elkaar geregen. Ik doe dat in dit geval liever dan direct stikken. Mocht ik hier of daar nog iets willen wijzigen dan is dat veel eenvoudiger dan als het gestikt is, bij deze stof is het een ramp om een naadje los te halen dus dat risico loop ik liever niet.
voorkant |
achterkant |
Een van de karakteristieken van een Chanel jasje is dat je geen deelnaden ziet zitten, die vallen helemaal weg in de stof. Je kunt niet zien dat het lijfje uit 7 patroondelen bestaat....
de voering, voorkant |
Er komt zeker een kraagje op het jasje.
de voering acherkant, quiltlijnen voorlopig geregen |
De voering heb ik gekocht bij McLennan Pure Silk in de Hartenstraat in Amsterdam, via het forum Sancho werd ik geattendeerd op deze zaak. Een mooie zaak met prachtige stoffen (waar je me niet te lang moet laten rondkijken!!!) ik had keus uit 3 stoffen die geschikt waren dat was wel een luxe.
(Deze groene zijde past veel mooier dan de beige die ik in eerste instantie had gekocht. Ik heb voor die beige nog wel een andere bestemming, dat komt wel goed.)