zaterdag 2 augustus 2014

Simone, way out of my comfort zone!!!!

Bij Sancho wordt er maandelijks een Patroon Evaluatie gehouden. Je kunt je daarvoor opgeven en dan worden er drie gelukkigen (!?) uitgeloot die het patroon gratis thuis gestuurd krijgen. Het is de bedoeling dat zij het maken en daar dan een evaluatie over schrijven. Dames-, heren-, jongens en meisjespatronen wisselen elkaar elke maand af. Ik had me al een paar keer opgegeven voor het damespatroon en deze maand was het dan raak.
Omdat het nogal een uitgesproken patroon was was dit keer van tevoren bekend wat je ging maken. (dat was tot nu toe telkens een verassing).
Afijn dit moest het worden





Zoals je ziet een nogal 'jong ' model, met een paar opvallende zaken:

- een racerback
- plooitjes middenvoor
- een wijduitlopend rokdeel, bij de jurk versie het voorpand tot boven de knie en het achterpand duidelijk langer
- een ingezette hoogsluitende voorpas

Het is niet een jurk die ik voor mezelf zou uitkiezen, maar vooruit je moet ook eens buiten de geijkte paden treden niet waar. En dit was een mooie kans om het eens uit te proberen.

Wel wilde ik het eerst uitproberen en kocht ik een goedkoop stofje op de markt.









Wat vind ik niet/wel leuk aan het model:

- de racerback, dat is toch echt iets voor jonge meiden, ik vind wel het idee van een achterpas met een klokkend deel eraan vast gestikt erg leuk, ik zal het rugpand dus aanpassen tot een "normaal" rugpand.
- datzelfde geldt eigenlijk ook wel voor de voorpas en de armsgaten in het voorpand. Wat te veel uitgesneden naar mijn smaak.
- de zoom van de jurk is ook niet mijn ding maar dat is eenvoudig op te lossen door de zoom recht te trekken op de gewenste lengte.
- Ik vind de A-lijn van het lijfje wel erg leuk
- ook was ik aangenaam verrast met de plooitjes middenvoor, een leuke optie.

In de volgende berichten zal ik het inzetten van de voorpas, achterpas en de afwerking van de armsgaten.




Simone, inzetten van de voorpas



Het inzetten van de voorpas met lip van het Simone patroon.








 
wanneer je twee delen op elkaar moet stikken en keren en je wilt dat daarna de naden precies in de vouw zitten dan is het het gemakkelijkste  wanneer je het beleg deel een fractie smaller knipt dan het andere deel, bij het stikken leg je de naden precies op elkaar waardoor je een beetje ruimte krijgt, zie foto
wanneer je dan gaat keren worden de naden net iets naar onderen getrokken en zijn ze niet zichtbaar aan de goede kant
wanneer je dan gaat keren worden de naden net iets naar onderen getrokken en zijn ze niet zichtbaar aan de goede kant
 





de voorpas en het belegdeel op elkaar leggen en de opening voor de lip stikken ( de lip meteen mee vaststikken)
Bij het stikken van dergelijke rondingen aan bollingen is het het gemakkelijkste als je een steunstiksel vlak naast de stiklijn maakt en ingeknipt tot de naadlijn (heb ik hier niet gedaan maar wel bij de rugpas)


keer het beleg deel naar de verkeerde kant



strijk de naad van het belegdeel naar binnen


zet het beleg met de hand op het stiksel vast



Simone, inzetten van de achterpas

Het inzetten van de achterpas, hier heb ik een steunstiksel gemaakt en ingeknipt, ik vind dit een prettige manier om en ronding aan een bolling te stikken, je hoeft dan niet bang te zijn dat het gaat ladderen en door het inknippen kun je ruimte inwerken.

steunstiksel vlak naast de stiklijn
Let op, dat deel inknippen waar ruimte in moet komen, de holle kant. De bolling (witte stof) niet inknippen.

Je stikt het holle deel aan het bolle deel, het bolle deel ligt onder. Vanaf middenvoor stik je eerst naar rechts boven en dan vanaf middenvoor naar linksboven (dus nooit in en keer rondom aanstikken).

hier zie je goed dat er rumte zit in de naad (die golft) maar het stiksel is zonder plooitjes, nog even de bout erop

so far..

Simone afwerking van de armsgaten

Simone, de afwerking van de armsgaten. Bij deze racerback heb je heel veel naden die schuin van draad lopen, het is belangrijk dat deze naden niet gaan lubberen en mooi aansluiten.
In dit patroon een mooie manier om biezen aan te zetten en daarmee de armsgaten af te werken.

Je knipt biezen,  hier moeten de biezen schuin van draad geknipt worden omdat er zoveel grote rondingen afgewerkt moeten worden.  Stik de armsgaten vlak voor de stiklijn door (een steunstiksel).










armsgaten die afgewerkt gaan worden met biezen Schuin van Draad geknipt





 

 
Meet de ronding van de armsgaten op. Knip biezen Schuin van Draad, ik heb 4 x de breedte van de helft van mijn ritsvoetje genomen, dat is 4 x 7 mm = 2,8 mm en nog een paar mm voor de keerruimte, dus net iets meer dan 3 cm. Sluit een armsgatbies, laat de andere open (die komt aan de kant waar de rits zit) en strijk het naadje van de gesloten armbies open.
Vouw de bies dubbel (verkeerde kanten op elkaar) en pers de bies plat. Let op, omdat de bies Schuin van Draad is geknipt rek je de bies gemakkelijk uit.
Stik nu aan beide zijden van de bies met een grote steek (bijv. 3.5 mm) en in een contrasterend  garen een stiksel op een voetje breed van het (geperste) midden van de bies. Je maakt dit stiksel omdat het precies omstrijken hierdoor veel gemakkelijker is. Vervolgen pers je de bies op het stiksel naar de verkeerde kant van de bies. Je kunt nu het stiksel verwijderen. Je hebt nu een biasband in de kleur en stof die jij wilt.(je zou dit natuurlijk ook kunnen kopen als je de goede kleur/het goede materiaal kunt vinden)
 
De bies wordt nu opengevouwen en met de eerste vouw op de goede kant van het armsgat gespeld. De vouw komt op het stiksel van het armsgat te liggen.  Kip na het stikken de naadtoeslag van het armsgat bij en knip in de rondingen in. Vouw vervolgens de bies helemaal naar de verkeerde kant en rijg vast.
 
 


geregen bies, hier zie je bies helemaal naar binnen gevouwen op het voorpand, op de goede kant van het rugpand zie je alleen een stiksel  










 
 
 
Aan de goede kant is alleen een stiksel te zien, de bies is helemaal naar de verkeerde kant gevouwen.