maandag 10 november 2014

Lavendelblauwe Tailleur, gilet en broek klaar!!
















Door de verhuizing naar Nederland was dit pak behoorlijk in de vertraging gekomen...
Het stond op de planning voor april maar het is dus november geworden, gelukkig wel van hetzelfde jaar.....

Maar afgelopen maandag was het dan zo ver, de finale pas!! Door de reis kan het hier en daar nog wel een bout gebruiken maar dat mocht de pret niet drukken. 


































Knopen: alle knopen zijn speciaal gemaakte stofknopen. Wel verschillende maten.











 
Weer veel geleerd!!!! Nu nog alles netjes vastleggen voor de examenmap en dan kunnen we weer door naar de volgende opdracht.

Voor eerdere berichten over het maakproces van dit pak zie:

deel 1
deel 2

zondag 26 oktober 2014

Chanel, aan de slag met de echte stof (4)

En dan eindelijk na zoveel voorwerk, eindelijk aan de slag met de "echte stoffen".




Je knipt de patroondelen in rechthoeken uit met een minimale naadtoeslag van 3 cm. 
Dan worden alle rondingen met (doodgeperste) bandjes gefixeerd zodat er niets uitrekt bij de schuin van draad delen waar je geen (ongewilde) rek wilt. Zoals, de halsrand en de armsgaten en de schoudernaad.

Voor de zoom worden van organza schuin van draad stroken van 5 cm. breed geknipt, deze worden in het pand met een flanelsteek tegen de zoomrand genaaid.

Het voorpand wordt met een strook organza verstevigd ook tbv de knoopsgaten, de voorrand wordt met een recht naadbandje gefixeerd.

De figuur/coupenaden worden ingeperst, als de stof dat toelaat en anders worden de figuurnaden gestikt.

De coupenaden worden ingetekend op organza.

De coupenaden ingeperst.

Na het fixeren  en inpersen wordt de voering geknipt. Deze krijgt overal een naadtoeslag van 3 cm.
De voering wordt in elkaar geregen en op de diverse patroondelen vast geregen (straks gequilt).

Vervolgens heb ik het lijfje helemaal in elkaar geregen. Ik doe dat in dit geval liever dan direct stikken. Mocht ik hier of daar nog iets willen wijzigen dan is dat veel eenvoudiger dan als het gestikt is, bij deze stof is het een ramp om een naadje los te halen dus dat risico loop ik liever niet.

voorkant

achterkant
Een van de karakteristieken van een Chanel jasje is dat je geen deelnaden ziet zitten, die vallen helemaal weg in de stof. Je kunt niet zien dat het lijfje uit 7 patroondelen bestaat....

de voering, voorkant
Er komt zeker een kraagje op het jasje. 


de voering acherkant, quiltlijnen voorlopig geregen

De voering heb ik gekocht bij McLennan Pure Silk in de Hartenstraat in Amsterdam, via het forum Sancho werd ik geattendeerd op deze zaak. Een mooie zaak met prachtige stoffen (waar je me niet te lang moet laten rondkijken!!!) ik had keus uit 3 stoffen die geschikt waren dat was wel een luxe.
(Deze groene zijde past veel mooier dan de beige die ik in eerste instantie had gekocht. Ik heb voor die beige nog wel een andere bestemming, dat komt wel goed.)

















maandag 20 oktober 2014

Chanel de toile (2)

Inmiddels de tweede zaterdag alweer achter de rug.
Deze tweede dag stond in het teken van het afpassen van de toile, het bespreken en  oefenen van het inpersen van figuurnaden en het fixeren en stabiliseren van de diverse gebieden (halsrand, armsranden, voorrand en zoom). Het is de bedoeling om de volgende keer al een "body" te hebben van de echte stof en de voering.
Ik kies voor een klassiek Chanel jasje, dat erg op een vestje lijkt, ook qua draagcomfort.
Verder matig getailleerd, kort, princessenaad in het voorpand en een tussenpandje aan de zijkant, geen middenachternaad en  2 blind opgezette zakken (4 vind ik teveel).

Omdat ik een kraagloos jasje niet zo leuk vindt maak ik er wel een (klein) kraagje op.


1e toile:

Zo te zien  is de voorlengte te kort, ook nog maar een keer foto's maken op model en nog een keer controleren.





zijpandje

 
 
2de toile:
 
 
 De rechterschouder moest iets verlegd worden.
 
 

De heupomvang was goed alleen links iets innemen en dit rechts toevoegen.
 
     

                                                                                                                  
 
 
 Ook bij de armsgaten in het achterpand ruimte inwerken.
 
 
Gelukkig heb ik stof met een hoog percentage wol, dus ruimte inpersen gaat heel vlot (heb ik inmiddels gemerkt).
 
 

 
 
 
 
 

maandag 13 oktober 2014

Chanel!! de stof (1)

Een cursus over het maken van een Chanel jasje!!!!

Hier heb ik zo lang op gewacht. Met een schuin oog keek ik al een hele tijd naar het aanbod van de Meestercoupeurs en ook verder gezocht. Vanuit Frankrijk leek dat echter allemaal lastig realiseerbaar.
Ik had het mezelf beloofd wanneer ik mijn kleermakersexamen gehaald zou hebben. Nou heb ik examen een jaar uitgesteld dus... eigenlijk moest ik dit ook uitstellen.
Maar sinds we verhuisd zijn is veel hiervan weer mogelijk. Toen er eind vorig cursusjaar op de Modevakschool sprake van was dat er wellicht dit jaar een cursus georganiseerd zou worden, kon ik het natuurlijk niet laten om m'n vinger op te steken. Ik doe mee!!!

De cursus wordt gegeven door Tine Boelaars  (Exclusieve Maatkleding)..) zij heeft ook les gegeven bij de Meestercoupeurs, dus kwaliteit verzekerd.

Naast m'n laatste jaar voor het kleermakersexamen ben ik dus ook bezig met "het vervaardigen van een Chanel jasje". Helemaal geweldig!!!
Inmiddels hebben we de eerste dag gehad, we zijn 1,5 uur langer doorgegaan dan gepland, zo gemotiveerd zijn we allemaal.
 
Mijn stof komt bij Linton Tweed vandaan uit Engeland. Supersnelle service, vandaag besteld en binnen 3 dagen heb je het al in huis. Ik kon niet zo goed kiezen en aangezien ik onlangs jarig was heb ik er mijn verjaardagscadeau van gemaakt en 3 stoffen uitgekozen. Komt vast allemaal goed. Omdat we de winter ingaan ga ik nu met de zwart/groen/ecru stof aan de slag, zit ook veel wol in dus wel lekker warm denk ik voor de winter en door de wol kun je ook goed de coupe erin persen en dat gaan we ook leren (de middelste).




















vrijdag 10 oktober 2014

Winterjas voor Majda (examenstuk)

Een gevoerde winterjas op maat gemaakt staat nog op de lijst van eindexamen stukken die ik nog moet maken. Bij Sancho zijn een aantal dames een uitdaging met elkaar aangegaan om een winterjas te maken en ik fiets met deze jas daar maar mee.
Een heilig voornemen heb ik wel, als ik eraan begin wil ik hem achterelkaar afmaken. Ik vind het heel moeilijk om geïnspireerd te blijven met stukken waar ik - door omstandigheden - maanden mee bezig ben.  
Bovendien is mijn zus in de burt dus een passesie hoeft niet lang op zich te laten wachten.

De stof hebben we al uitgezocht en aangeschaft. Bij Harrie Bosch in Eindhoven. Nooit een straf om daar te winkelen....


 
 

De rechterstof is de buitenstof (dus wel rustig en gedempt) maar de voering (rechts)  is "flashy" en die moet er natuurlijk wel hier en daar uit piepen.....


Ook het model hebben we al uitgezocht. Een winterjas met blinde sluiting, een aangeknipte kraag, princessecoupe (Engels voor en achter), steekzakken in de deelnaad, split middenachter en mouwsplitten. Het patroon heb ik zelf op haar maten getekend.







Een pasmodel heb ik ook al gemaakt en gepast.
NB: Let bij het knippen op, neem extra naadtoeslag ivm de dikte van de stof en de overwijdte voor een winterjas.(Check de overwijdte nog een keer op je patroon) 

Ik begin eind oktober zodat de jas voordat de winter invalt klaar is!!!

zondag 5 oktober 2014

Tailleurs

Ter afronding nog een aantal foto's van het jasje voor Nicoline.






 
 
 
 





Ik heb weer veel geleerd van het proces.

maandag 15 september 2014

nog een top met een polo-sluiting

Ik ben dol op dit model shirts, het heeft net even wat meer dan een gewone hals en sinds ik het voetje met boventransport heb schrik ik ook niet zo terug voor het stikken van een geweven bies op een tricot shirt. Dus nog maar een gemaakt. en weer van die flubbertricot, draagt heerlijk maar leve de lockmachine en het boventansportvoetje!!!


Ja ik weet het, het is niet rechts over links, maar daar kwam ik iets te laat
achter, normaliter let ik er echt op, had nu geen zin om het uit te halen........


En deze keer met nog meer knoopjes.(die overigens bij Action vandaan komen, een heel zakje zwart -grijs-wit gemengd voor € 0.89).









zaterdag 2 augustus 2014

Simone, way out of my comfort zone!!!!

Bij Sancho wordt er maandelijks een Patroon Evaluatie gehouden. Je kunt je daarvoor opgeven en dan worden er drie gelukkigen (!?) uitgeloot die het patroon gratis thuis gestuurd krijgen. Het is de bedoeling dat zij het maken en daar dan een evaluatie over schrijven. Dames-, heren-, jongens en meisjespatronen wisselen elkaar elke maand af. Ik had me al een paar keer opgegeven voor het damespatroon en deze maand was het dan raak.
Omdat het nogal een uitgesproken patroon was was dit keer van tevoren bekend wat je ging maken. (dat was tot nu toe telkens een verassing).
Afijn dit moest het worden





Zoals je ziet een nogal 'jong ' model, met een paar opvallende zaken:

- een racerback
- plooitjes middenvoor
- een wijduitlopend rokdeel, bij de jurk versie het voorpand tot boven de knie en het achterpand duidelijk langer
- een ingezette hoogsluitende voorpas

Het is niet een jurk die ik voor mezelf zou uitkiezen, maar vooruit je moet ook eens buiten de geijkte paden treden niet waar. En dit was een mooie kans om het eens uit te proberen.

Wel wilde ik het eerst uitproberen en kocht ik een goedkoop stofje op de markt.









Wat vind ik niet/wel leuk aan het model:

- de racerback, dat is toch echt iets voor jonge meiden, ik vind wel het idee van een achterpas met een klokkend deel eraan vast gestikt erg leuk, ik zal het rugpand dus aanpassen tot een "normaal" rugpand.
- datzelfde geldt eigenlijk ook wel voor de voorpas en de armsgaten in het voorpand. Wat te veel uitgesneden naar mijn smaak.
- de zoom van de jurk is ook niet mijn ding maar dat is eenvoudig op te lossen door de zoom recht te trekken op de gewenste lengte.
- Ik vind de A-lijn van het lijfje wel erg leuk
- ook was ik aangenaam verrast met de plooitjes middenvoor, een leuke optie.

In de volgende berichten zal ik het inzetten van de voorpas, achterpas en de afwerking van de armsgaten.




Simone, inzetten van de voorpas



Het inzetten van de voorpas met lip van het Simone patroon.








 
wanneer je twee delen op elkaar moet stikken en keren en je wilt dat daarna de naden precies in de vouw zitten dan is het het gemakkelijkste  wanneer je het beleg deel een fractie smaller knipt dan het andere deel, bij het stikken leg je de naden precies op elkaar waardoor je een beetje ruimte krijgt, zie foto
wanneer je dan gaat keren worden de naden net iets naar onderen getrokken en zijn ze niet zichtbaar aan de goede kant
wanneer je dan gaat keren worden de naden net iets naar onderen getrokken en zijn ze niet zichtbaar aan de goede kant
 





de voorpas en het belegdeel op elkaar leggen en de opening voor de lip stikken ( de lip meteen mee vaststikken)
Bij het stikken van dergelijke rondingen aan bollingen is het het gemakkelijkste als je een steunstiksel vlak naast de stiklijn maakt en ingeknipt tot de naadlijn (heb ik hier niet gedaan maar wel bij de rugpas)


keer het beleg deel naar de verkeerde kant



strijk de naad van het belegdeel naar binnen


zet het beleg met de hand op het stiksel vast