woensdag 21 november 2012

Marlene Dietrich gedresseerd!!!!! (2)


Nou eindelijk daar is hij dan, de gedresseerde Marlene.





Met steekzakken in de zijnaad.  De zoom moet ik er nog inleggen maar ik aarzel nog welke schoenen ik erbij zal dragen. Hakken of juist lekkere platte.... En dat maakt dan wel uit voor de lengte niet waar?




Het dresseren zelf is niet heel veel werk maar ik vind het zelf lastig om te beoordelen of hij nu echt mooier valt dan zonder dat dresseren. Dan had ik eigenlijk twee broeken moeten maken, maar ja ik ben natuurlijk ook niet gek...
Het lijkt nu wel of hij bij de zijnaad nog straalt maar dat komt omdat ik mijn hand in de zak heb....



Paspelzakken achter. Altijd weer een precies klusje en ik vind eigenlijk dat ze nooit mooi dichtblijven, dus of ik rijg ze dicht (zoals je in de confectie vaak ziet met zakken in jasjes) of ik maak er toch een knoopsgat in de paspelstrook.




Ook maar meteen een topje erbij gemaakt met een aardige hals die ik me wel leuk vind staan. Makkelijk te maken (als je het goede patroon hebt) binnen een paar uurtjes klaar en dat is toch soms ook wel lekker als iets heel vlot klaar is. 


Met een riempje ook leuk. Een snelle (en goedkope) oplossing, ik heb ooit van een oude kapotte handtas de schouderband afgeknipt met het idee dat dat  nog wel eens van pas zou kunnen komen. Ik heb de gesp even provisorisch verplaatst om te kijken of het wat is. Nu moet alleen de oude plek van de gesp iets gerestaureerd worden..en dan heb ik een leuk riempje erbij voor niets. 






maandag 12 november 2012

Examenstuk....

Voor mijn examen moet ik onder andere diverse techniek-werkstukken inleveren. Een daarvan is een mouwsplit met onderslag.
Ik heb de laatste tijd best wel veel herenoverhemden gemaakt en dus ook veel mouwsplitten en ik moet zeggen ze gaan me steeds beter af vind ik, voor alle onderdelen heb ik technieken opgezocht en gevonden, voor het mouwsplit, de manchet, het aanzetten van de manchet en de knoopsgaten. Maar alsof de duvel ermee speelde toen ik een mouwsplit wilde maken voor het examen ging werkelijk alles fout wat er maar fout kon gaan!!!!


In eerste instantie ging alles heel vlotjes maar toen ik het manchet aan de mouw had gestikt zag ik dat er wel een centimer verschil in lengte in het mouwsplit zat. Dat kan dus echt niet, toen ik de manchet er weer opnieuw aangezet had bleek ik ergens een vals plooitje ingestikt te hebben. Kortom ik heb de manchet er 4 keer aangezet voordat hij enigszins goed zat.


Op de foto links zie je de net gestikte knoopsgaten met het soluvlies er nog op als het knoopsgat genaaid is doe ik een druppel Fraycheck op dat deel van het knoopsgat dat opengesneden moet worden. Laten drogen en dan met een beiteltje openslaan. Veel werk en of het echt zoveel uitmaakt.... Oordeel zelf maar.
Knopen op een steeltje...



Ik realiseerde me tijdens het maken opeens dat het wel een damesmouwsplit moest zijn (ook al staat dat nergens) maar ik ben natuurlijk in opleiding voor kleermaker dameskleding, dus dat is eigenlijk wel vanzelfsprekend.  Ik heb daarom maar meer knoopsgaten gemaakt, met rode knopen en de knoopsgaten van rood garen gemaakt.











knopen op steeltjes..
















Dit is hem dan geworden!!! Ben benieuwd wat de docente ervan zegt!!!



Aanvulling 10 februari 2013:

Maaike (naaidocente) had nog twee opmerkingen die ik inmiddels verwerkt heb:


rood garen ipv wit garen
de steeltjes waren te lang (hier niet te zien) en de knopen niet kruislings maar recht aangezet

Ik ben wel tevreden en verklaar dit onderdeel voor af!!!

zaterdag 10 november 2012

Een Marlene Dietrich dresseren..... (1)

De ervaren kleermakers onder ons weten natuurlijk meteen wat hiermee bedoeld wordt...
Dresseren van een pantalon (dat is dus niet zomaar een broek!!) betekent het in model persen van de patroondelen voordat de broek in elkaar gezet wordt. Je bereikt hiermee - naar zeggen - een perfecte valling van de pantalon. Aan u straks om te oordelen. Je perst dus als het ware de valling al in de broek.



Op de foto kun je zien dat met name onderaan, de pijp naar links wijder uitloopt. Die "bocht" heb er ik dus ingeperst (ingedresseerd). Ook de vouw in het voorpand is er nu al ingeperst en   het achterbeen is meteen uitgezet.

Ik ben dol op  het model, een lekker wijde bandplooi broek, flatterend voor zware bovenbenen en comfortabel in het dragen. Twee schuine steekzakken, waarvan het heupdeel met de onderzak doorloopt tot middenvoor en ik denk dat ik achter paspelzakken maak.
Ik heb er een wollen soepele stof  voor gekozen en besloot tijdens het knippen dat een voering wellicht ook aan te raden was, de stof lijkt niet te kriebelen maar je weet dat toch nooit helemaal zeker bij wol. Ook een voering verhoogt een mooie valling van de pantalon - zeggen de boeken - (wat klinkt dat toch ouderwets) en bovendien beschermt het de stof.
Evenals het dresseren is het maken van een voering een nieuwe ervaring voor me.

De voering kun je op twee manieren maken, je kunt een volledige broek van voering maken en die in de tailleband "verenigen" of je maakt alleen een voering in het voorbeen, deze voering loopt tot ongeveer kniehoogte. Het patroondeel van het voorbeen wordt hiervoor ook uit voeringstof geknipt en vervolgens aan de onderkant afgewerkt en daarna op het voorbeen gelegd en vastgeregen en vervolgens wordt het tegelijk met het voorbeen verwerkt.
Dat ziet er dan ongeveer zo uit.
Ik had voordat ik besloot om de broek te voeren al het beleg van de ritssluiting van een stukje vlieseline voorzien evenals de zakingang met een strook plakbaar naadband wellicht was dat niet nodig geweest met de voering. Aangezien het heel los geweven wol is denk ik dat het toch geen kwaad kan en heb ik het laten zitten.