woensdag 21 november 2012

Marlene Dietrich gedresseerd!!!!! (2)


Nou eindelijk daar is hij dan, de gedresseerde Marlene.





Met steekzakken in de zijnaad.  De zoom moet ik er nog inleggen maar ik aarzel nog welke schoenen ik erbij zal dragen. Hakken of juist lekkere platte.... En dat maakt dan wel uit voor de lengte niet waar?




Het dresseren zelf is niet heel veel werk maar ik vind het zelf lastig om te beoordelen of hij nu echt mooier valt dan zonder dat dresseren. Dan had ik eigenlijk twee broeken moeten maken, maar ja ik ben natuurlijk ook niet gek...
Het lijkt nu wel of hij bij de zijnaad nog straalt maar dat komt omdat ik mijn hand in de zak heb....



Paspelzakken achter. Altijd weer een precies klusje en ik vind eigenlijk dat ze nooit mooi dichtblijven, dus of ik rijg ze dicht (zoals je in de confectie vaak ziet met zakken in jasjes) of ik maak er toch een knoopsgat in de paspelstrook.




Ook maar meteen een topje erbij gemaakt met een aardige hals die ik me wel leuk vind staan. Makkelijk te maken (als je het goede patroon hebt) binnen een paar uurtjes klaar en dat is toch soms ook wel lekker als iets heel vlot klaar is. 


Met een riempje ook leuk. Een snelle (en goedkope) oplossing, ik heb ooit van een oude kapotte handtas de schouderband afgeknipt met het idee dat dat  nog wel eens van pas zou kunnen komen. Ik heb de gesp even provisorisch verplaatst om te kijken of het wat is. Nu moet alleen de oude plek van de gesp iets gerestaureerd worden..en dan heb ik een leuk riempje erbij voor niets. 






maandag 12 november 2012

Examenstuk....

Voor mijn examen moet ik onder andere diverse techniek-werkstukken inleveren. Een daarvan is een mouwsplit met onderslag.
Ik heb de laatste tijd best wel veel herenoverhemden gemaakt en dus ook veel mouwsplitten en ik moet zeggen ze gaan me steeds beter af vind ik, voor alle onderdelen heb ik technieken opgezocht en gevonden, voor het mouwsplit, de manchet, het aanzetten van de manchet en de knoopsgaten. Maar alsof de duvel ermee speelde toen ik een mouwsplit wilde maken voor het examen ging werkelijk alles fout wat er maar fout kon gaan!!!!


In eerste instantie ging alles heel vlotjes maar toen ik het manchet aan de mouw had gestikt zag ik dat er wel een centimer verschil in lengte in het mouwsplit zat. Dat kan dus echt niet, toen ik de manchet er weer opnieuw aangezet had bleek ik ergens een vals plooitje ingestikt te hebben. Kortom ik heb de manchet er 4 keer aangezet voordat hij enigszins goed zat.


Op de foto links zie je de net gestikte knoopsgaten met het soluvlies er nog op als het knoopsgat genaaid is doe ik een druppel Fraycheck op dat deel van het knoopsgat dat opengesneden moet worden. Laten drogen en dan met een beiteltje openslaan. Veel werk en of het echt zoveel uitmaakt.... Oordeel zelf maar.
Knopen op een steeltje...



Ik realiseerde me tijdens het maken opeens dat het wel een damesmouwsplit moest zijn (ook al staat dat nergens) maar ik ben natuurlijk in opleiding voor kleermaker dameskleding, dus dat is eigenlijk wel vanzelfsprekend.  Ik heb daarom maar meer knoopsgaten gemaakt, met rode knopen en de knoopsgaten van rood garen gemaakt.











knopen op steeltjes..
















Dit is hem dan geworden!!! Ben benieuwd wat de docente ervan zegt!!!



Aanvulling 10 februari 2013:

Maaike (naaidocente) had nog twee opmerkingen die ik inmiddels verwerkt heb:


rood garen ipv wit garen
de steeltjes waren te lang (hier niet te zien) en de knopen niet kruislings maar recht aangezet

Ik ben wel tevreden en verklaar dit onderdeel voor af!!!

zaterdag 10 november 2012

Een Marlene Dietrich dresseren..... (1)

De ervaren kleermakers onder ons weten natuurlijk meteen wat hiermee bedoeld wordt...
Dresseren van een pantalon (dat is dus niet zomaar een broek!!) betekent het in model persen van de patroondelen voordat de broek in elkaar gezet wordt. Je bereikt hiermee - naar zeggen - een perfecte valling van de pantalon. Aan u straks om te oordelen. Je perst dus als het ware de valling al in de broek.



Op de foto kun je zien dat met name onderaan, de pijp naar links wijder uitloopt. Die "bocht" heb er ik dus ingeperst (ingedresseerd). Ook de vouw in het voorpand is er nu al ingeperst en   het achterbeen is meteen uitgezet.

Ik ben dol op  het model, een lekker wijde bandplooi broek, flatterend voor zware bovenbenen en comfortabel in het dragen. Twee schuine steekzakken, waarvan het heupdeel met de onderzak doorloopt tot middenvoor en ik denk dat ik achter paspelzakken maak.
Ik heb er een wollen soepele stof  voor gekozen en besloot tijdens het knippen dat een voering wellicht ook aan te raden was, de stof lijkt niet te kriebelen maar je weet dat toch nooit helemaal zeker bij wol. Ook een voering verhoogt een mooie valling van de pantalon - zeggen de boeken - (wat klinkt dat toch ouderwets) en bovendien beschermt het de stof.
Evenals het dresseren is het maken van een voering een nieuwe ervaring voor me.

De voering kun je op twee manieren maken, je kunt een volledige broek van voering maken en die in de tailleband "verenigen" of je maakt alleen een voering in het voorbeen, deze voering loopt tot ongeveer kniehoogte. Het patroondeel van het voorbeen wordt hiervoor ook uit voeringstof geknipt en vervolgens aan de onderkant afgewerkt en daarna op het voorbeen gelegd en vastgeregen en vervolgens wordt het tegelijk met het voorbeen verwerkt.
Dat ziet er dan ongeveer zo uit.
Ik had voordat ik besloot om de broek te voeren al het beleg van de ritssluiting van een stukje vlieseline voorzien evenals de zakingang met een strook plakbaar naadband wellicht was dat niet nodig geweest met de voering. Aangezien het heel los geweven wol is denk ik dat het toch geen kwaad kan en heb ik het laten zitten.  



maandag 29 oktober 2012

Een eenvoudige rechte rok, een beetje leuker gemaakt...

Een flinke poos geleden kocht ik een mooie stof gekocht bij N&N op de Albert Cuypstraat in Amsterdam. Een mooie klassieke ecru/antraciet streep. Viel er helemaal voor. Kleedt ook zo lekker af zo'n verticale streep. Dan koop je daar wat van, niet teveel want het is duur, maar ja ook niet te weinig want ik heb nog geen bestemming... want je wil dan ook niet te kort hebben als je er wat van gaat maken niet waar? 

1,60 m. x 1.50 m gekocht. Een behoorlijke lap een jasje of een broek of ????

Toen zag ik op het forum van Sancho ( www.sancho.nl ) in de vitrine dat iemand een gilet had gemaakt en daar ben ik ook zo dol op,  ik draag ze niet zo veel maar vind ze erg leuk..
Maar voor een broek met gilet was het te weinig en met zo'n streep lijkt me dat ook wat te kolossaal dus een recht rokje met gilet dat moest het dan maar worden. 



Een eenvoudig model van een recht rokje uitgezocht en heel zuinig geknipt zodat ik genoeg over zou houden voor een gilet. Rokje geknipt en gemaakt, maar vond het zo ontzettend saai, dus daar maar iets op gevonden, papspel zakken met driehoekjes en een driehoekje boven de loopsplit tegen het inscheuren. 



driehoekje tegen het inscheuren













Paspelstroken met echte zakken en driehoekjes voor de gein. Dat luistert wel  heel nauw..... paspelstroken en driehoekjes heb ik uit de donkere banen geknipt..  


De rok  is gevoerd met een ecru kleurige bremsilk voering




Ik kan het denk ik netjes dragen met    
een hak zoals hier, maar ook   
sportief  met een lange sluike top en                                     
misschien laarzen. 
Ik weet het nog niet maar eens 
wat uitproberen voor de spiegel.
Nu nog tijd vinden om een giletje te                                           
maken...........









zondag 21 oktober 2012

Jurk à la Mary Quant

Wat vliegt de tijd, heb weinig tijd om te naaien maar het is me toch gelukt om tussendoor nog een jurkje af te krijgen. Ik moest daarvoor wel wat hindernissen nemen maar ook daar leer je weer van..




Het model van het jurkje is vrij eenvoudig. (Volgens mijn man à la Mary Quant). Een slank recht jurkje tot net op de knie met raglanmouwen een verticale deelnaad links van het midden in het voorpand en een zichtbaar ingezette metalen rits middenachter. Ik heb het zelf getekend.

Een paar zaken moest ik oplossen:

Allereerst de rits.

Ik had wel een deelbare metalen rits in huis maar geen niet-deelbare. Ritsen inkorten lukt me wel maar ik had eigenlijk geen idee hoe je van een deelbare naar een niet-deelbare gaat. Dus de hulp van www.sancho.nl  ingeroepen en binnen no-time had ik een aantal opties bij de  hand. Eén daarvan heb ik uitgevoerd en ik moet zeggen ik ben tevreden over het resultaat.

Links de ritsen die ik in huis had. rechts eerst de stopper van de witte rits afhalen en op de goed lengte in de zwarte rits monteren. Opletten dat je de pootjes van de stopper niet molt.
De pootjes van de stopper moeten helemaal door de rits over de tandjes heen bevestigd worden. Hier heb je een hamer bij nodig, wel met beleid gebruiken en niet zomaar meppen!!  En dan kan je de rits afknippen en vervolgens voorzichtig de tandjes van het   

lintje afplukken. Een priem is hier een handig hulpmiddel bij.
De lintjes afknippen en een beetje Fray-check op de uiteinden van de lintjes, laten drogen et viola een niet-deelbare metalen rits van 30 cm.


Vervolgens het inzetten van de rits.

In al mijn boeken kan ik van alles vinden over het inzetten van ritsen, blind, in de zijnaad, middenvoor, broekritsen, deelbare ritsen inzetten etc etc maar geen zichtbaar ingezette rits. Achteraf weet ik is het niet zo ingewikkeld, maar dat kennen we dat is vaker zo niet waar...
Wat je in feite moet doen is een halve paspel opening maken met als complicatie dat de middenachternaad eindigt aan een korte kant van de paspelopening. Na lang zoeken heb ik een handleiding gevonden bij Threads en die heb ik aangepast uitgevoerd.

Het cruciale van deze rits bij deze jurk is welk beleg kies je om de ritsopening mee af te werken. Het materiaal waar ik de jurk van wil maken is nl. een stevige katoenen tricot met veel stretch. Volgens Threads moest ik organza gebruiken maar ik dacht - eigenwijs als ik ben - dat is veel te dun en teer en past niet etc. 
Dus ik koos voor een beleg van hetzelfde materiaal als de jurk. Dat werd dus echt veel te dik.

Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk heb ik een stukje organza gebruikt en het werkt prima!! Het loon van mijn eigenwijsheid was wel dat ik de rits er drie keer in heb moeten zetten. De eerste keer met een volledig beleg van het materiaal van de jurk (foto links), de 

tweede keer had ik het beleg ingekort tot 5 cm boven het einde, maar dat zag je heel goed (sorry geen foto gemaakt) en 
uiteindelijk met een beleg van organza (foto links).    








 Zoals je ziet zit de rits niet helemaal perfect, maar zo heb ik het maar gelaten.



Afwerking aan de hals luistert ook altijd weer heel nauw vind ik evenals het "uitdunnen" van de halsrand. 
Ik begrijp niet dat in de Bruda's en Knip's van deze wereld het uitdunnen nog steeds wordt gedaan middels het maken van inknipjes, zeg maar kleine driehoekjes uitknippen tot op de naad en dan het beleg keren!! Je blijft dat aan de goede kant altijd zien. 


Het kan echt mooier. Als je alleen schuin inknipt tot de naad (het beleg de ene kant op en het patroondeel de andere kant op) dan krijg je echt een veel mooiere ronding. 




Afijn de jurk is nu bijna af, nog manchetten aan de mouw maken.


Met alle hindernissen is het misschien geen topstuk maar ik kan hem wel dragen denk ik en ik heb weer een hoop geleerd. 


  

vrijdag 5 oktober 2012

Stof voor een trenchcoat (1)

Vanochtend kwam de doos van stoffen.net aan. Eindelijk, lang gewacht en veel gebeld maar nu was hij er dan eindelijk. Van de polkadot stof wil ik een trenchcoat maken, door een van de forumleden van Sancho was ik op deze stoffensite  (stoffen.net) terechtgekomen daar vond ik deze stof. Het is een 100% katoenen stof die gecoat is waardoor hij waterafstotend is.  



Ik vind hem helemaal leuk en die voeringstof is ook helemaal goed. De kleur van de polkadot stof is in werkelijkheid donkerder.







en zo kun je ook al een beetje voorstellen hoe het er in de werkelijkheid uit gaat zien. 

Het zal nog wel een tijdje duren voordat ik hier mijn tanden in kan gaan zetten want er liggen nog stapels patroontekeningen op me te wachten die echt voorrang hebben. Ik wil de jas showen als praktijkwerkstuk op mijn examen dus dat betekent dat hij in het voorjaar af moet zijn. 

Voorlopig op de pop en af en toe naar kijken en genieten. 

(Ja, ik weet het de riem kleurt niet goed maar voor het modelleren voldoet hij wel.

donderdag 4 oktober 2012

Paslijfjes

Hier dan een paar foto's van het paslijfje dat ik voor MaryAnn heb gemaakt. Als je bedenkt dat ik geen goede naaimachine ter beschikking had en een schaar die zo bot was dat ik het nog beter met mijn tanden had kunnen afscheuren dan valt het resultaat nog wel mee!!! Om de pasvorm goed te kunnen beoordelen krijgen de dames een taillebandje omgestrikt zoals op de foto goed te zien is. 



Op de eerste foto kun je zien dat ik de taillerings figuurnaad en de figuurnaad vanuit de schouder niet goed heb genaaid. Deze moeten in een lijn lopen, dit was echt een blunder, ik begrijp ook niet hoe ik dat fout heb kunnen doen.
Verder lopen de taillelijn, de bustelijn en de heuplijn mooi recht dat wil zeggen dat de jurk goed in balans is, en dat is altijd een mooi begin. (Het lijkt alsof MaryAnn op de foto scheef staat maar dat is in werkelijkheid niet zo.)


 Verder moest er natuurlijk toch nog veel                       aangepast worden. Het paslijfje mocht duidelijk getailleerder, dit is gerealiseerd door de figuurnaden meer in te nemen. (We hebben even overwogen om de middenachternaad in zijn geheel in te nemen maar dat vond ik minder mooi.)





Op de linkerfoto kun je goed zien dat er ook 
aan het armsgat achter nog het nodige
 gesleuteld moest worden.  











Omdat in het voorpand de figuurnaden sowieso niet goed liepen hebben we dat verder gelaten, dat ga ik eerst corrigeren en dan zien we weer verder. 

Zoals jullie zien, "much room for improvement". Ook het nemen van de foto's kan beter, meer frontaal dan zie je alles toch beter. En de horizontale lijnen die ingetekend zijn mogen met een donkerrode stift of rijgdraad dan zie je dat ook beter. 
Maar alles bij elkaar, gezien het feit dat het mijn eerste paslijfje was, waren de docente en ikzelf niet ontevreden. MaryAnn en Maaike bedankt. 

zaterdag 29 september 2012

Start van het opleidingsjaar.

De afgelopen 14 dagen erg druk geweest met lessen volgen we hebben een verdeling van de opleiding over 2 jaar doorgenomen. Aangezien ik maar zeer beperkt lessen kan volgen wil ik een goede planning hebben waar ik echt houvast aan heb. In grote lijnen komt het erop neer dat ik me het komende jaar vooral concentreer op japonnen (inclusief de paslijfjes) en het tweede jaar vooral op tailleurs (ouderwets woord, ik zou gewoon jasjes zeggen maar een tailleur is echt niet zomaar een jasje... maar dat komt later pas).
Verder moet ik op de eerste examendag een praktijkwerkstuk showen. Dat moet een mantel of een jack zijn en het mag voor mezelf of voor iemand anders. Nou dat wordt dus iets voor mezelf ik heb al een idee, een trenchcoat, ik heb ook al de stof besteld en die is onderweg!!! Heel hip, foto's volgen.Ook als dit niet goedgekeurd wordt - omdat jassen en mantels eigenlijk in het tweede jaar thuishoren - ga ik toch deze trenchcoat maken en maak dan het volgend jaar nog wel een andere jas. 
Het examen is al op 11 mei en 1 juni 2013!!! En dat is veel sneller dan je denkt. 
In deze opleiding leer je dus maatkleding maken, basis hiervoor is goed maat kunnen nemen. Dat heb ik dus de afgelopen dagen ook veel gedaan. Niemand is nog veilig voor me, elke vriendin, of vrouwelijk familielid dat ik tegenkom wordt door  mij opgemeten en dan ook nog het liefst foto's maken zodat ik het met de docente kan bespreken. 
Op basis van de opgemeten maten maak ik paslijfjes. In pitjeskatoen. En met duidelijk aangegeven buste-, taille- en heuplijn.  Je begrijpt het al hoe beter de afstemming tussen meten en het genaaide paslijfje hoe beter het is. 
Ook hiervan volgen foto's.

vrijdag 7 september 2012

Het maken van een overhemd

Ik heb er al een aantal gemaakt en ik vind dat ze er steeds professioneler uit gaan zien.




1. Stof voorkrimpen, ik was katoen op 40 graden voor.

2. Strijk de stof mooi glad.
3. Knip de patroondelen heel precies en secuur.
4. Als versteviging voor kraag, staander en manchetten gebruik ik "tubernaige" (ik geloof dat het ook wel "decofile" genoemd wordt) werkt heel prettig. Houdt rekening met het feit dat het patroondeel een paar mm. lijkt te krimpen als je deze stevige versteviging erop plakt!!
5. Ik check graag ook nog de volgende tutorials
voor de schouderpas  deze link
voor de kraag ga ik naar de blog mamasha en voor de hulpstiksels ga ik naar de blog van spiegelstiksels
6. Voor de zij- en mouwnaden heb ik zelf een aantal foto's gemaakt die illustreren hoe ik het doe, ik heb geen industriemachine dus ik moet me behelpen met mijn Lewenstein (wat overigens prima gaat). Ik wil in mijn heren-overhemden een zij- en mouwnaad die een dubbel stiksel laat zien aan de binnen en aan de buitenkant en een naad die zo dun mogelijk is en niet veel breder dan 1 cm. . Het is bijna de laatste stap in het proces, de mouwen zitten al aan de schouderpassen vast en ik stik de zij- en de mouwnaad in een keer achterelkaar. Zo doe ik het:

                                                         stap 1:


Links is het voorpand het ligt met de goede kant naar boven, strijk de naad naar de verkeerde kant om, rechts is het achterpand, ook met de goede kant naar boven, strijk hiervan de naad naar de goede kant toe om.  (gebruik voor het omstrijken van de naden de tip van spiegelstiksel en maak een stiksel op 1 cm. van de rand, het omstrijken gaat dan zoveel gemakkelijker(na het strijken niet vergeten weer te verwijderen!!!))        
  stap 2:
  Haak het voor- en het zijpand bij de naden in elkaar en speld           
  vast.
 stap 3 :
 Stik de linkerkant van de naad een paar mm van de rand af .









 en tenslotte stap 4: stik op een voetje breed (of de aftand die je  
 mooi vindt) de naad nogmaals door. 


Op deze manier heb je  4 stoflagen op elkaar in de naden en zijn de naden mooi plat.




(Je moet bij stap 3 en 4 onderaan bij de mouw beginnen, dat betekent dat je de mouw helemaal moet opstropen om er bij te kunnen. Je duikt er als het ware helemaal in. )